Geworteld Wonen aan de Warmoestuin

Thema: 
Duurzaam Duurzaam
Wijken: 
Sion, Elsenburg, Pasgeld & 't Haantje + RijswijkBuiten
Toelichting: 

Geworteld Wonen aan de Warmoestuin is een duurzame woonbuurt waar 47 huishoudens wonen die zelf voedsel produceren in een gezamenlijke tuin. Deze tuin ligt tussen en rondom de woningen en bestaat uit moestuinen, plekken voor kinderen om te spelen en een fruitboomgaard. 

Aan het woord is Esther Sprangers, bewoonster van de buurt Warmoestuin: "Het ontwerp, aanleg en beheer doen we zelf. Alle bewoners leggen hiervoor geld in en werken mee. Onze tuin heeft een open karakter. Graag delen we onze kennis over en ervaringen met lokale voedselproductie op buurtniveau met andere Rijswijkers." Deze voormalige buitenplaats van Sion was in de Romeinse tijd al een voedselcentrum voor de stad. Hier liggen ook de wortels van de Westlandse glastuinbouw. Het kloppend hart van de buurt wordt gevormd door de gezamenlijke tuin. 

Kweekkas
Wat gebeurt er straks allemaal in de moestuin en welke gedachte zit er achter het project? Sprangers: "We doen dit vanuit de principes van duurzame biologische landbouw en permacultuur. Een belangrijk onderdeel van onze tuin is een kweekkas om jonge plantjes voor de moestuin op te kweken. De kas komt op een ontmoetingsplein in de grootste moestuin. Er omheen komen kindermoestuinen, compostbakken en zitbankjes.  Het plein vormt ook de basis van waaruit we activiteiten gaan organiseren".

Voorbeeldfunctie
De tuin krijgt zoveel mogelijk een open karakter om kinderen en volwassenen uit andere buurten van Rijswijk kennis te maken met duurzame stadstuinbouw. Sprangers: "Met dit project willen we een voorbeeldfunctie zijn voor Rijswijk Buiten. Als de tuin is aangelegd gaan we er een aantal open dagen organiseren. Tijdens deze open dagen delen we onze kennis en ervaringen met lokale voedselproductie op buurtniveau en laten we zien hoe leuk het is om samen met je buren dingen te ondernemen!"

Meer informatie: www.geworteldwonen.nl

Wat hebben we nodig: 

Enthousiaste medebewoners!

Wanneer start uw initiatief: 
04-10-2017 15:45
Tot wanneer loopt uw initiatief: 
04-10-2017 15:45

Deel op Social Media