Inspiratie

Ben je nieuwsgierig naar de ideeën en initiatieven van betrokken inwoners die jou voor zijn gegaan? Of wil je inspiratie op doen? Kijk dan naar onderstaande voorbeelden.

Ik heb een idee Ik denk mee 

Contact

Klant contact center NU GEOPEND

Gasloze woning: zo kan het

De familie Roders wil een voorbeeld zijn voor anderen. In mei 2017 draaiden ze hun gaskraan definitief dicht en verduurzaamden zelf hun woning. Kijk in de korte video hoe de familie dat heeft gedaan.

 

Mooi uitzicht dankzij Groene Tornado

Marga en Ruud Simons hebben nog geen moment spijt dat ze een tijdje terug hebben besloten om mee te doen aan de Groene Tornado in Rijswijk. Zij maakten daarmee de Strijp een nóg groenere woonwijk.

Maak je straat net zo groen als de Huis te Hoornkade

Je fietst er via de fietsbrug voor je plezier even langs. Maakt een ommetje over het voetpad langs het water. Vaart er genietend over de Vliet. De Huis te Hoornkade is een mooi stukje Rijswijk. Met zijn statige huizen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. En die brede groenstrook langs de Vliet. Maar die kan nog mooier vinden kadebewoners.

Operatie Steenbreek in voortuinen Te Werve

De eerstejaarsstudenten MBO Wellantcollege zijn op 7 juni in de wijk Te Werve aan de slag het vergroenen van een aantal versteende tuintjes. Dit deden ze om te laten zien hoe het béter kan. 

Verwijderde tegels uit de tuinen in Te Werve worden weer ingezet als bouwmateriaal voor zitbankjes en planten- en insectenmuurtjes. Het initiatief is ondermeer voortgekomen uit een initiatief van het wijkteam van Welzijn Rijswijk om bewoners – die daar zelf niet toe in staat zijn – te helpen bij het opknappen van hun tuin. 

Hoe Park Hofrust weer meer allure kreeg

Wat ooit een landgoed in de Engelse landschapsstijl was, was anderhalve eeuw later verworden tot een saai park met karige beplanting. Tot Rupert Hutzinger en zijn buurvrouw bij de gemeente aanklopten. "We namen een jonge hond. En die moet je uitlaten. Toen liep ik voor het eerst door het park waar ik al jaren tegenover woon. En toen viel me pas op hoe saai en summier Park Hofrust is beplant," vertelt Rupert Hutzinger.

Hij is van huis uit hovenier. Vandaar. Hij ging zich verdiepen in de geschiedenis van het park. "Ooit was Hofrust een landgoed met allure, aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het grondgebied liep tot aan de Broeksloot. Door de oprukkende bebouwing werd de oppervlakte steeds meer ingeperkt tot het huidige park met zijn karige beplanting."

Kunnen we er niet weer meer allure in brengen, vroeg hij zich – samen met buurvrouw Margriet – af. Toen ging het snel. "Bij de gemeente zag en waardeerde men onze bevlogenheid. We kregen een begeleider. Terugbrengen van Park Hofrust in de cultuur-historische stijl van 1850 was ons doel én opdracht."

Elkaar leren kennen
Er werden buurtinfo-avonden georganiseerd. De tijd bleek rijp om gezamenlijk met het park aan de slag te gaan. Maar het was een heel proces om alle verschillende meningen en standpunten samen te brengen, zodat een stevig draagvlak kon ontstaan. "Dat is overigens wel goed voor de saamhorigheid. Heel veel mensen hebben elkaar leren kennen."

Samen veel werk verricht
Inmiddels is samen met de gemeente veel werk verricht. Oude planten zijn opgeruimd. De grond is geëgaliseerd. Bestaande paden zijn weggehaald en opnieuw, volgens de oorspronkelijke structuur, aangelegd. Het pleintje voor het huis is in oude glorie hersteld. "De eerste nieuwe planten gaan in het voorjaar de grond in. Nee, we hebben nog niet al het nodige geld bij elkaar..." 

Lekker buiten spelen met Groen doet Goed!

Het programma Buitenspel van Haaglanden Beweegt heeft van de provincie Zuid-Holland subsidie gekregen voor hun activiteiten. Buitenspel is een binnen- en buitenschools programma met verschillende activiteiten om alle kinderen van 2 tot 12 jaar en hun ouders te stimuleren meer gebruik te maken van het groen in en om de stad.

Deel op Social Media