Maak je straat net zo groen als de Huis te Hoornkade

Bomen planten

Je fietst er via de fietsbrug voor je plezier even langs. Maakt een ommetje over het voetpad langs het water. Vaart er genietend over de Vliet. De Huis te Hoornkade is een mooi stukje Rijswijk. Met zijn statige huizen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. En die brede groenstrook langs de Vliet. Maar die kan nog mooier vinden kadebewoners.

Groene kaalslag
Peter van Marle is één van de kadebewoners. “De laatste jaren vond een groene kaalslag plaats. Hier stonden monumentale kastanjes. Daar een grote treurwilg, een Chinese sierkers. Maar ze werden verwaarloosd, ziek, oud en uiteindelijk gerooid. Daar hadden we het met buren over. Enkele jaren geleden waren we aanwezig bij het planten van de fruitbomen langs de Vliet aan de Nassaukade, een bewonersinitiatief. Dat wilden we óók.”

Zelf plannen bedenken
De kadebewoners bedachten zelf plannen om de groenstrook langs de Huis te Hoornkade weer allure te geven. “Op een gegeven moment zouden er werkzaamheden aan de straat plaatsvinden en stond er een herinrichting op de planning. Geen logisch moment om de groenstrook aan te pakken en die weer overhoop te halen als de werkzaamheden beginnen.” Om die reden bleven de plannen en ideeën een tijdje op de plank liggen. Maar toen al het straatwerk bijna klaar was, kwam er weer schot in.

17 nieuwe bomen
In februari dit jaar presenteerde de gemeente de volgende schetsen waarin wensen en ideeën van kadebewoners waren meegenomen. Op de Boomfeestdag op 22 maart plantten bewoners de eerste van de in totaal 17 nieuwe bomen. De komende jaren groeien en bloeien hier onder andere een prunus, linde, sierappels, een walnoot, een bijenboom, een wilde lijsterbes, treurwilg.

Door meer soortenrijkdom ontstaat een betere leefomgeving voor bijen en vlinders. “Daartussen gaan we heel veel bolletjes planten. Zo’n zee van bloeiende krokussen in het voorjaar. Daar wordt iedereen blij van.”

Deel op Social Media