Mooi uitzicht dankzij Groene Tornado

“Je hebt geen omkijken naar zo’n groen dak. Het is gemakkelijk, staat fleurig en trekt vogels en insecten aan. We kunnen het iedereen aanraden.” Marga en Ruud Simons hebben nog geen moment spijt dat ze een tijdje terug hebben besloten om mee te doen aan de Groene Tornado in Rijswijk. Zij maakten daarmee de Strijp een nóg groenere woonwijk.

Vergroenen
De Groene Tornado is een initiatief van de stichting Roof Updates om mensen te stimuleren hun daken te ‘vergroenen’ door er sedum of andere plantjes op te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat bij hoosbuien het regenwater niet meteen in één keer vanaf daken in het riool verdwijnt, maar nog even wordt vastgehouden door de plantjes. Zo heeft het riool de tijd om het water te verwerken en ontstaan er geen overstromingen. Het regent vaker en heviger in Nederland en groene daken zijn een manier om de overlast hiervan te beperken. Ook zorgen groene daken ervoor dat de omgeving in de zomer minder warm wordt.

De gemeente betaalt mee aan de Groene Tornado via een subsidie vanuit het Duurzaamheidsfonds.

Inspiratie
“Toen we hoorden over dit initiatief besloten we eigenlijk meteen om mee te doen”, zegt Ruud Simons. “Bij het winkelcentrum In de Bogaard is aan de kant van de Prinses Beatrixlaan ook sedum toegepast en dat inspireerde ons. Het staat mooi.”

“We hebben een groene tuin en uitzicht over het park in de Strijp. Ons schuurdak had kiezels en dat vonden we niet mooi”, vult zijn echtgenote Marga aan. “Nu hebben we een veel beter uitzicht, ons schuurdak is bedekt met hele fleurige kleine vetplantjes. Er komen ook vogels en insecten op af. Ik hoop dat meer mensen mee gaan doen.”

Geen omkijken naar
“Er kwam eerst iemand van de stichting Roof Updates kijken of ons dak geschikt was. Daarna kwamen twee mannen het kiezel van het dak halen”, vertelt Ruud. “Vervolgens werd het sedum op een grote pallet aangeleverd. Op het dak werden eerst onderlagen aangelegd en daarop kwam de sedum. De eerste paar dagen moesten we het nat houden, omdat het net gelegd was, maar je hebt er verder geen omkijken naar. De afwatering van het schuurdak is net als vroeger. Het dak kan het goed houden, ook als het sedum nat is. De kiezels die er vroeger lagen, waren zwaarder.”

Meer weten over de Groene Tornado?
Neem contact op met de stichting Roof Update via info@roofupdate.nl of 06 - 21 16 79 91.  

Deel op Social Media