Samenwerken met organisaties

Met onderstaande organisaties kun je samenwerken. Of leg je idee eens voor aan de gemeente. Die weet misschien ook nog organisaties of andere bewoners met wie je kunt samenwerken. 

Vrijwilligerscentrum (Welzijn Rijswijk)

het Vrijwilligerscentrum van Welzijn Rijswijk adviseert iedereen met vragen over vrijwillige inzet. Zoals bemiddeling tussen vrijwilligers, buurtbewoners, organisaties, burgerinitiatieven en verenigingen. Het Vrijwilligerscentrum heeft onder andere een Vacaturebank en Vrijwilligerpas. ​

Vrijwilligersacademie

Het Vrijwilligerscentrum heeft ook de Vrijwilligers Academie Rijswijk. Deze organiseert het hele jaar door workshops en trainingen voor vrijwilligers en actieve burgers in Rijswijk. 

Bewonersorganisaties

Er zijn binnen Rijswijk diverse bewonersorganisaties die je kunnen helpen of samen willen optrekken. Informeer bij de bewonersorganisaties naar de mogelijkheden.

Leeuwendaal en Cromvliet

De bewonersorganisatie van Leeuwendaal heeft een website met foto's, activiteiten en achtergrondinformatie. In Cromvliet is Buurtcommissie Cromvliet actief. 

Oud Rijswijk en Welgelegen

Stichting Buurtschap Oud-Rijswijk is het informatiepunt voor de buurten Oud Rijswijk en Welgelegen. De stichting behartigt de belangen van de bewoners. De Bomenbuurt heeft ook een bewonersorganisatie.

Broekpolder

In Broekpolder zit bewonersgroep Broekpolder. Bewoners in Hoornwijck hebben zich verenigd in de Vereniging van Eigenaren Laan van Zuid Hoorn.

De Strijp, Overvoorde, Ministerbuurt en Presidentenbuurt

De Strijp heeft een eigen actieve bewonersorganisatie: Bewonersorganisatie De Strijp. De overige buurten Overvoorde, Ministerbuurt en Presidentenbuurt hebben een samen een bewonersorganisatie: Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord. Deze geeft ook een huis-aan-huisblad uit. Beide organisaties vallen onder Vereniging Buurtraad Steenvoorde (VBS). 

Stervoorde en Eikelenburg

Bewonersorganisatie Steenvoorde Zuid houdt zich bezig met de buurten Stervoorde en Eikelenburg. De organisatie is een onderdeel van de Vereniging Buurtraad Steenvoorde (VBS). 

In Hoekpolder is Bewonersvereniging Hoekpolder actief.

In Wijkcentrum Stervoorde in de gelijknamige buurt worden door bewonersorganisaties en Welzijn Rijswijk veel openbare activiteiten georganiseerd.

Pasgeld & 't Haantje, Kraayenburg en Vrijenban

Bewonersorganisatie Contactgroep Rijswijk-Zuid behartigt de burgerbelangen in Pasgeld & ’t Haantje en Kraayenburg en Vrijenban.

Buurtvereniging De Drassige Driehoek organiseert activiteiten en runt een gelijknamig buurthuis. Op hun website vind je het gezamenlijke Buurtblad van beide organisaties.

Beursvloer

De Rijswijkse Uitdaging organiseert elk jaar een beursvloer waar lokale maatschappelijke initiatieven en lokale bedrijven elkaar vinden. Alle informatie op www.rijswijkseuitdaging.nl

Platform Groen in Rijswijk

Het Platform Groen in Rijswijk wil bijdragen aan zo veel mogelijk planten en dieren (biodiversiteit) in Rijswijk. Dit doen ze door mee te denken over het beleid van de gemeente. En door mee te doen in het groen door initiatieven te nemen en activiteiten te organiseren.

De Groene Motor

De Groene Motor ondersteunt vrijwilligers in erfgoed en groen in Zuid Holland. 

  • Ze bieden hulp bij het werven van vrijwilligers.
  • Ze hebben een aanbod van cursussen en workshops.
  • Ze lenen gratis gereedschap uit.
  • Ze stellen subsidies beschikbaar in de vorm van vouchers.
  • Ze organiseren jaarlijks de Natuurwerkdag.

Natuur- en milieuorganisaties

Er zijn meerdere natuur- en milieuorganisaties actief in Rijswijk:

  • AVN: De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag e.o.
  • KNNV: Vereniging voor Veldbiologie
  • Velt: De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
  • IVN: Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
  • Groei en Bloei: De vereniging organiseert activiteiten rondom tuinieren en geeft een tijdschrift uit.

Scholen

Veel basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs willen graag met hun leerlingen actief zijn in het groen.

Woningcorporaties

Woningcorporaties kunnen misschien ook helpen bij een groen initiatief. Bijvoorbeeld Vidomes en Rijswijk Wonen.

Volkstuinverenigingen

Ken je ook organisaties die graag willen samenwerken met bewonersinitiatieven? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in het overzicht.

Deel op Social Media